Nye tal viser på op- og nedtur for salget af fødevarer

Kæder 30. apr 2024 -
This describes the image
Foto: Flemming Effersøe
  •  I marts steg salget af fødevarer med 3,2 pct sammenlignet med samme måned i fjor. Men tallet er negativt, når der korriges for sæson og handelsdage

I marts steg salget af fødevarer med 3,2 pct sammenlignet med samme måned i fjor, hvis der udelukkende korrigeres for prisudvikling.

Imidlertid viser nye tal fra Danmarks Statistik, at salget af fødevarer og andre dagligvarer i samme måned faldt med én pct., hvis der også korrigeres for normale sæsonudsving og effekten af handelsdage.

De netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at detailsalget over en bred kam i marts steg med 0,2 pct. i forhold februar, når der korrigeres for prisudvikling, normale sæsonudsving og effekten af handelsdage. 

Hvis der udelukkende korrigeres for prisudvikling, var det samlede detailsalg i første kvartal 2024 3,2 pct. højere end i samme periode i 2023. I den periode steg salget af fødevarer og andre dagligvarer med 1,8 pct.

- Status er nu, at detailsalget har været stigende siden starten af 2023. Konkret er detailsalget steget med 4,3 pct. over det seneste år, hvilket bestemt er en hæderlig fremgang. Når der er sagt, så ligger detailsalget fortsat cirka fem pct. under topniveauet i slutningen af 2021, før energi- og inflationskrisen ramte de danske forbrugere for fuld i styrke i 2022, siger Tore Stramer, som er cheføkonom i Dansk Erhverv.

Samtidig stiger købekraften hos de danske lønmodtagere i øjeblikket mærkbart som følge af en højere lønvækst og en nedgang i inflationen. 

- Der er heldigvis tegn på, at det lave niveau for forbrugertilliden ikke tynger danskernes forbrugslyst i samme omfang som tidligere, konstaterer Tore Stramer.
 

Opdateret 1. maj 2024